dijous, 20 de desembre del 2018

L'AQUARI PROGRESSA!

Bon dia a tothom!
Darrerament hem progressat en el muntatge del nostre aquari. Els ecodelegats i les ecodelegades de cicle superior ens han ajudat una mica en alguns passos. Mireu què maco ens ha quedat!



El procés ha estat el següent:

En un primer moment vam col·locar el substrat, la grava, algunes pedretes decoratives i l'aigua. De seguida vam col·locar el termòstat, que és l'aparell encarregat de mantenir la temperatura de l'aigua.


Posteriorment, vam deixar reposar l'aigua un parell de dies i, havent passat aquests, vam procedir a la col·locació de la resta d'aparells que han d'assegurar el bon funcionament de l'aquari: el filtre, el termòmetre, la bomba d'aire amb el difusor i el fluorescent.


Finalment, amb l'ajuda dels ecodelegats/des de cicle superior, vam introduir els primers éssers vius al nostre ecosistema d'aigua dolça i calenta: algunes plantes aquàtiques.


Ara, al nostre aquari hi viuen dues anubies, una ambulia i una vallisneria. Són unes plantetes molt maques.

A hores d'ara, així tenim el nostre petit aquari:


Què us sembla? És ben maco, oi?

Encara no hem afegit peixets, és clar. El nostre ecosistema no està del tot preparat per assegurar la supervivència dels peixos. Primer, cal activar el cicle biològic de l'aquari i assegurar que una bona colònia de bacteris "netejadors" de l'aigua comencin a habitar dins del nostre filtre.
Però aquest és un procés que us explicarem més endavant!
Fins aviat!!

diumenge, 2 de desembre del 2018

REQUISITS PER L'AQUARI

Atenció a tothom!
Aquí deixem un llistat de tot allò que requerim pel muntatge de l'aquari d'aigua calenta a l'aula d'experiències. 
És imprescindible disposar de:
  • Un filtre, amb material de filtre mecànic i biològic.
  • Un termòstat.
  • Un termòmetre.
  • Una bomba d'aire, alguns metres de tub i un difusor.
  • Substrat i grava.
  • Pedres i pedretes variades.
Aquest és el material bàsic imprescindible pel muntatge inicial de l'aquari. Un cop disposem de tot i l'haguem instal·lat correctament podrem començar a incloure éssers vius al nostre nou ecosistema aquàtic. 
Tot té el seu pocés i cal anar a poc a poc per fer les coses amb cura i correcció.

dimarts, 27 de novembre del 2018

1ª TROBADA XESC SANT BOI 2018-2019

La nostra escola pertany i participa a la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Sant Boi (que s'integra a la Xarxa d'Escoles Verdes de Catalunya XESC) des de la seva creació.  La Virginia i la Maria són les mestres representants del Comitè Ambiental del Centre que hi treballen en aquestes trobades. 
El darrer 20 de novembre es va realitzar la primera trobada d'aquest curs, durant la qual diverses escoles de Sant Boi van estar treballant entorn la temàtica dels residus i, molt especialment, dels residus plàstics.
A continuació us facilitem alguns dels materials treballats:
Us animeu a reduir-ne el consum? A l'escola, hi treballarem!

PROJECTE AQUARI: QUE COMENCI LA TASCA!

A data 23 de novembre de 2018, els ecodelegats i les ecodelegades de la nostra escola han acceptat el repte d'iniciar el muntatge d'un Aquari d'aigua dolça i calenta.
A més a més ells i elles, amb l'ajuda de la Virginia, seran els encarregats de coordinar aquest projecte, traspassant tota la informació que sigui necessària als seus grups classe de referència i demanant-los tota la col·laboració que necessitem.
De moment, ja tenim l'aquari!


Com podeu comprovar el tenim molt buit, encara.
Sabeu, vosaltres, quins materials necessitem per muntar un aquari?
Que comenci la recerca!

divendres, 23 de novembre del 2018

3ª REUNIÓ D'ECOGRUP.

Hora d’inici: 15:00 hores.
Espai: Aula l’Hort.
Assistents: Tots els delegats/des d’escola verda.


Contingut de la reunió:

  • Buidatge i anàlisi la informació recollida a la diagnosi de la situació actual del nostre Pla d’Actuacions:
S’analitzen els gràfics que recullen la situació inicial del centre pel que fa al procés d’aplicació de les actuacions recollides al nostre pla d’actuacions i concretem que cal millorar les següents accions:
o   Esmorzars més saludables (Dia de la fruita) – Molts alumnes del centre no acaben d’habituar-se a consumir fruita els dijous de fruita.
o   Procés de recollida selectiva de deixalles – Considerem que no acabem de realitzar correctament la separació de residus al centre, especialment a les papereres dels patis.
o   Embolcalls de més d’un ús – Encara trobem nens i nenes que no porten carmanyoles als esmorzars i, en canvi, fan servir el paper d’alumini.
o   Compostatge – Cal revisar el funcionament del comportador i adequar-ne el seu estat.
o   Reunions d’Ecogrup – Els nens i nenes consideren que una sessió mensual és poc. Demanen, com a mínim, realitzar-ne dues.

  • Anàlisi del procés de valoració de la Recollida selectiva del mes d’octubre:
S’analitzen els gràfics de barres que recullen la participació dels diversos grups classe en el procés de valoració del funcionament de la recollida selectiva. Diverses classes del centre no realitzen el procés d’anàlisi de la recollida selectiva (o no el realitzen adientment) i s’obliden d’omplir la graella de supervisió.
En canvi, els grups de 2nB, 6èA i 6èB són els grups més implicats en aquest procés, per la qual cosa se’ls entrega un diploma de reconeixement i una aloe vera cultivada a les sessions d’Hort-Pati.


  • Revisió dels Racons d’Escola Verda del Centre:
Es visita un dels espais d’Escola Verda del Centre i s’analitza la seva nova estructura. Es pacta que s’aniran actualitzant mensualment.

  • Nou projecte a càrrec dels Ecodelegats/des: L’Aquari de l’Amat.
Els ecodelegats/des accepten participar en el procés de posada en marxa d’un aquari d’aigua dolça calenta al centre  vetllant per fer tot el traspàs d’informació amb els seus grups/classes respectius, que col·laboraran progressivament amb la recerca d’informació i altres tasques.
   
 Acords a treballar als seus grups classe:
  • Ubicar els gràfics analitzats durant la sessió als racons d’escola verda de les seves respectives aules, havent-los comentat a classe prèviament.
  • Idear una proposta d’acció per a millorar cadascuna de les accions del Pla d’Acció següents: recollida selectiva i dia de la fruita.
  • Participar en una sessió mensual d’Ecodelegats/des en hora de pati, durant la qual es portarà a terme la posada en marxa de l’aquari.
Propera sessió: A concretar, un cop pugui ser iniciat el projecte “L’Aquari de l’Amat”·

dijous, 25 d’octubre del 2018

2ª REUNIÓ D'ECOGRUP.

Hora d’inici: 11:00 hores.
Espai: Aula l’Hort.
Assistents: Tots els delegats/des d’escola verda.

Contingut de la reunió:

  • Els ecodelegats/des es reuneixen per recollir el full inicial de Diagnosi:
Entregats
2nA, 3rA, 3rB, 4tA, 4tB, 5èA, 5èB, 6èA
NO entregats
1r, 2nB, 6èB

Queda pendent que els Ecodelegats/des que no han lliurat la Diagnosi la facin arribar el més aviat possible a la Virgina.

Propera sessió: A concretar, un cop s’hagin recollit tots els fulls de diagnosi.

dijous, 18 d’octubre del 2018

1ª REUNIÓ D'ECOGRUP

Hora d’inici: 15:00 hores.
Espai: Aula l’Hort.
Assistents: Tots els delegats/des d’escola verda.
Contingut de la reunió:

  • Roda de presentació de tots els ECOdelegats i ECOdelegades:
1r
2nA
3rA
4tA
5èA
6èA
Ikram B.
Reda B.

Martina G.
Aitor P.
Mireia G.
Emma R.
Manel N.
Laura P.
Ona P.
Aníbal T.
Carla C.
Mario E.

2nB
3rB
4tB
5èB
6èB
Jan P.
Martina S.
Alba C.
Hamza K.
Carla G.
Pedro V.
Laia I.
Pol T.
Eric G.
Judith R.

  •  Repàs del llistat d’actuacions bàsiques d’Escola Verda vigents:
S’entrega a cada parella d’ECOdelegats /des un llistat de les 17 accions que recull el Programa d’Accions d’Escola Verda de l’escola. (Veure annexos)
Es comenten totes les accions per tal de clarificar en què consisteixen.
Es demana als Ecodelegats / des que dinamitzin, a les seves respectives aules, un procés de valoració de l’acompliment per part dels nens i nenes de la classe, i també dels / de les mestres, de cada acció (amb 4 graus valoratius: gens, poc, força i molt).

  • Entrega de material:
o   1 llibreta de seguiment de les reunions d’ECOgrup per classe.
o   Carnets d’identificació d’Ecodelegat / ada (un per nen/a). Els Ecodelegats/des hauran de guardar aquest material a la classe, guardar-ho a prop del racó d’Escola Verda, i portar-ho a cada reunió d’Ecogrup.
o   També s’entrega una làmina explicativa sobre la recollida selectiva. Caldrà que els Ecodelegats/des en parlin a la classe, amb l’ajuda del seu tutor/a, i ho col·loquin al racó d’Escola Verda.

Per la propera sessió (Dijous, 25 d’octubre. 11:00 hores. Aula d’hort):  

  • Portar emplenada la valoració de la posada en pràctica del Programa d’Accions d’Escola Verda.

ECODELEGATS 2018-2019

Salutacions famílies!
La nostra escola ja ha constituït l'Ecogrup d'enguany!

L'Ecogrup és un grup impulsor del treball d'Escola Verda format per alumnes del centre, de l'etapa de l'Educació Primària, acompanyats per un/a docent pertanyent al Comitè Ambiental de Centre (actualment la Virgínia).
Cada grup-classe del centre (a partir de 1r) compta amb la figura d'un Ecodelegat/da, càrrec assumit de manera voluntària pels nens i nenes que així ho sol·liciten i que es manté per un curs escolar. 
Aquest "Ecodelegat/da" esdevé un referent medi- ambiental dins del grup-classe, participa activament a les trobades de l'Ecogrup (que es realitzen un cop mensualment, com a mínim), proposa iniciatives de treball i vetlla per fer d'enllaç entre el seu grup-classe i l'Ecogrup.
Enguany, L'Ecogrup està format pels següents membres:


    dilluns, 1 d’octubre del 2018

    DOCUMENTACIÓ BASE

    A continuació es presenten els documents que regulen el treball d'Educació per a la Sostenibilitat que es realitza al nostre centre.
    Per consultar-los només cal que premeu als enllaços següents:
    • Programa d'Escoles Verdes - Document Marc (PEV): És el document base facilitat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que regula el marc normatiu de treball de l'Educació per a la Sostenibilitat als centres escolars. 
    • Pla de Cohesió Ambiental (PCA): És el marc de referència que permet al centre, al llarg dels diferents cursos escolars, anar concretant les actuacions de millora que el centre es planteja realitzar. Actualment, es troba en fase de revisió i reformulació.
    • Pla d'Actuació del Centre (PA): El PA és un document amb validesa triannual que recull la proposta de treball per a la Sostenibilitat que es porta a terme a la nostra escola, encabint els objectius i les propostes d'actuació proposats pel Comitè Ambiental de centre als 4 àmbits d'actuació que marca el document marc del programa d'Escoles Verdes de Catalunya: 
      1. Currículum
      2. Participació, organització i comunicació.
      3. Gestió de recursos i materials.
      4. Implicació en l'entorn natural, social i cultural.